Tips för ett personligare hem

Min nya hobby är att insupa interiörer på hemnet.se. I många av lägenhetrna visas bilder från alla rum mublerade så att man får en riktigt god inblick i hur det förra ägarna har inrett lägenheten. Man upptäcker hur många det har som faktiskt inte alla har speciellt snyggt hemma trots god ekonomi och många inköpta saker. Övermublering är jättevanligt men även undermublering. I många lägenheter i Stockholm t.ex. verkar den allmänna uppfattningen vara att det räcker med att äga en PH-lampa, ett par myranstolar och en Bruno Mathsson-fåtölj för att få ett snyggt och trendigt hem. Sanningen är dock att det oftast blir opersonligt och stelt med enbart kritvita väggar, öppen planlösning och stilrena designmöbler.
   Sedan finns det också de som sparar allt de köpt genom åren med resultatet att man tillslut nästan kvävs av bristen på utrymme. Lagom är bäst och det absolut viktigaste är att man trivs i sitt hem tycker jag. Att inreda personligt är viktigt för trivseln men det är inte alltid så lätt att veta hur man ska göra. Här nedan har jag skrivit lite tips på hur man kan göra.     

1. Välj helst ljusa och neutrala färger på väggarna så att du lätt kan variera inredningen efter humör och säsong. Brutet vitt, beige, brunt och grått är bra neutrala färger som kan matchas med mycket. En fondtapet på något enstaka ställe kan vara en rolig detalj men undvik att ha en i varje rum. Medaljongtapeterna t.ex. som är så trendiga just nu finns risk att man snabbt blir mättad på, dessutom kan mönstret lika fort vara helt ?ute? igen. (Den främsta anledningen till att inte följa trender slaviskt). Mönstrade och färgglada tapeter är också mycket svårare att matcha med möbler och accessoarer. 

2. Däremot kan du gärna placera in några enstaka mönstrade detaljer lite varstans i ditt hem. En färgglad pläd, en brokig gardin, eller en vacker tavla i regnbågens färger kan vara pricken över i:et som ger ditt hem en personlig touch.
      

3. Samla dina favoritsaker som små stilleben i grupper på väl synliga ställen i rummet. Exempel på saker är vackra vaser, fruktskålar eller prydnadsföremål. Det viktigaste är inte att de har någon koppling till varandra (färg eller liknande) utan att de utgör en vacker symbios.

4. Låt dina böcker och fotografier få ta plats i ditt hem. Göm dem inte i dammiga bokhyllor eller i kartonger på vinden. Det finns nog få saker som bättre speglar ens personlighet än en bok man älskar. Favoritböckerna kan framhävas på en boklist eller liknande men kan också läggas på ett bord som prydnad.  
 

5. Gör din egen välkomstskylt med valfri text så att gästerna känner sig välkomna redan innan de stigit in. Dessutom markerar du att det här är ditt hem även för dig själv. Det behöver inte stå ?välkommen? eller liknande, du kan lika gärna ha ett ordspråk eller vad som helst som du tycker passar just dig.      


6. Brodera ett eget monogram på ditt bedset som de gjorde på den gamla goda tiden. Kan även göras på handdukar, tygservetter, bordstabletter etc.
 
 
7. Se till att spara dina minnen och ha dem gärna framme. Glada reseminnen och barndomsminnen är en del av dig och borde därför finnas nära tillhands så att du kan tänka tillbaka på dem så ofta som möjligt.  

8. Försök att blanda gamla och nya saker så att du inte hamnar i den klassiska IKEA-fällan, d.v.s. då ditt hem ser mer ut som en möbelaffär än just ett hem. Folk som besöker det får inte en enda ledtråd om vem som bor där eftersom allt är så opersonligt. Ett bra sätt att undvika det är just det ovannämnda. Leta i antikaffärer efter ovanliga saker som bara finns i enstaka exemplar eller låt arvegodset få stå framme, åtminstone de möbler du tycker om.



9. Även om du inte är lagd åt det konstnärliga hållet är det kul att producera något eget. Köp en tavelduk och kludda dit några streck eller färgfläckar så har du ditt eget världsunika konstverk, dessutom kan du välja och vraka bland färger så att de matchar inredningen. Är du däremot lite konstnärligt lagd kan du försöka dig på att måla något eget motiv direkt på väggen eller möjligtvis på en dörr. Färdiga motiv och schabloner finns annars att köpa. 

 10. Lämna in ett kort du gillar och själv har tagit hos en fotobutik som kan göra en förstoring av det eller trycka det på t.ex. en kudde, en mugg, en musmatta eller en bricka. Fotoquick är ett exempel på ett företag som gör sådant. Personligare kan det inte bli!
 
 

11. Kitch kan bli väldigt smaklöst om det finns i överflöd, men som en lite annorlunda och rolig detalj här och var kan det göra underverk. När det gäller kitch är det också lätt att hitta roliga och udda saker som man kan vara ensam om att äga. En rosa trädgårdstomte kan alltså vara precis vad ett beige hem behöver.

    

12. Placera ut små söta gömmor för smycken och småsaker som du inte vill tappa bort. Det finns en uppsjö av askar och burkar och med sådana hemligheter blir vem som helst nyfiken.

 
13. Sy din egna lilla hustomte som får vaka över ditt hem. Hur den ser ut spelar ingen roll bara den får en bra placering så att den både kan beundra din inredning och beundras av alla som upptäcker din nyvunna sytalang.
 
 
14. Slutligen bör påpekas att de ofta är de små sakerna som räknas. Du kan t.ex. låta kryddburkar och oljor stå framme i köket som prydnader eller placera dina äpplen i en fin pyramid istället för det konventionella sättet.  Försök att förvara dina saker fint och låt bara ett antal av dem stå framme så att det inte ser plottrigt ut. Det skapar oro och den ombonade effekten uteblir.
     


Inköpsställen: Bluebox.se, Inreda.com, Cosas.se, Lagerhaus.se, Fotoquick.com, Russinnet.se
 
                     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0