Just nu längtar jag efter...

... att ta fram min picknickkorg och dra med älsklingen ut på picknick i det spirande gröna. Ligga i vått gräs på en trång filt och dricka rosévin ur plastglas. Äta ostbricka med vindruvor och lämna smulorna åt fåglarna. Kyssas en massa bakom solglasögon under klar himmel och skratta åt ingenting.

image538

Längtar efter att sila sand mellan tårna medan jag bläddrar i en bra bok och äter saftiga nektariner. Vill köpa en Magnum mandel och lyssna på skvaller från den tjocka tanten bredvid mig medan jag läser samma sida om och om igen.

Att vara vuxen - the revival of crafts

Bofink skriver att hon inte är rädd för att bli gammal. Jag är inte heller rädd för att bli gammal. Inte för att bli vuxen heller. Jag brukar säga till L att jag tror att jag kommer att vara mycket bättre på att vara vuxen än att vara ung. Jag vet inte om det är för att jag är storasyster eller för att jag inte förstår ungdomens frihet, men jag har aldrig uppskattat den som man ska.
   Det var roligt att vara sex år och bygga kojor och leka fantasilekar med dockor, att göra egna teaterpjäser och att pyssla. Det var roligt att vara tio år också med allt vad det innebar med att mima som småstärnorna och spela in egna radioprogram där man mest slamsade. Men sedan när jag blev tolv -tretton år så var det inte lika legitimt längre. Det fokus man förut hade lagt på att pyssla gick nu till att pyssla med sitt eget utsseende. Man spenderade sin vakna tid med att drömma om pojkvänner och att oroa sig över vad man skulle göra av sitt liv, vem man skulle bli och mest av allt över huruvida man dög eller inte.
   Att vara tonåing var som en en ständigt snurrande cirkel kring ett själv som inte var utfomat än. Hur skulle man kunna avgöra om man dög när man inte ens visste vem man var än? Det finns de som anser sin tonårstid vara den bästa tiden i sitt liv, det var i skolan man hade flest kompisar, man hade inga bekymmer om framtiden, man levde livet där och då. Jag skulle inte kunna känna igen mig mindre i den beskrivningen.
   Medan man på ett sätt hade svårt att se längre än sin egen näsa (som antagligen var så gräsligt ful att man var livrädd för att någon skulle titta på den) så oroade man sig ständigt för framtiden. Kommer jag att hitta någon som älskar mig? Kommer jag att få några barn? Kommer jag att hitta en utbildning jag vill gå? Kommer jag någonsin att börja tycka om mig själv?
   Samtidigt som jag hade de här tankarna så drömde jag något enormt mycket om att bli vuxen. Jag avundades de som hade gjort alla de där valen och nu stod där med resultatet. De som hade format sina liv och nu kunde koncentrera sig på att leva det.
   Just nu befinner jag mig i någon sorts startfas där jag har fått en lite klarare bild av vem jag är och vad jag vill göra av mitt liv, jag börjar äntligen tycka på riktigt att jag duger. Jag är glad över att vuxenlivet är inom räckhåll. Äntligen får jag börja syssla med andra saker igen än med att försöka duga inför andra. Eftersom jag tycker om mig själv kan jag ha kraft över till att ge kärlek till andra också.
   När jag börjar blir vuxen får jag äntligen bestämma själv vad jag vill göra av mitt liv och ägna mig år sådant som är roligt. (För nu förstår jag också vad jag tycker är roligt)
    Äntligen får jag börja pyssla igen! Jag får inreda mitt första hem (en liten 1rok ) exprimentera med matlagning i mitt egna kök och längre fram kan jag se fram emot sådant som att skapa min alldeles egna trädgård, köra runt i en egen bil och köpa mitt första hus.
   Livet har olika kapitel och just nu är jag glad övet att få vända blad och börja på ett nytt :)

Tema: Vår

image535

Tänk att få uppleva våren bland gatorna i Frankrike? Kullerstensgator och små hus i glada färger.


image536

Ballerinaskor och spirande förälskelse på vått gräs.


image537

Springa runt i blommiga klänningar, utan bh.

Om jag vänder mig om

Om jag vänder mig om är en berättelse om människor i förändring. En film om nödvändigheten att vända om för att inte gå under. Om att kärleken är större än hatet. Agnes och Rickard förbereder en flytt till en annan stad. Kvällen då filmen utspelar sig bjuder de sina bästa vänner på middag. Följande natt förändrar deras liv. Anders är murare och arbetar dag som natt för att få pengar till allt som han tror att hans familj behöver. Den här kvällen får han ett erbjudande om svartjobb som han inte kan säga nej till. Anita har inte sett sin före detta make sedan han för tre år sedan gifte om sig med en 25 år yngre kvinna. Lika plötsligt som oväntat får hon ett fantastiskt tillfälle att söka upp honom för att äntligen få svar på en rad viktiga frågor. (Källa: filmpunkten.se)

image533

Jag har väldigt svårt för det där att säga vilka som är mina favoritfilmer. Har sett många jag har tyckt om men de flesta lämnar ingen längtan att se dem igen. De filmer som har en början, en spännande handling och ett rafflande slut ger en mkt under själva filmen men efteråt är man nöjd. Man fick veta hur det slutade och så var det med det. En film som var bra i min mening gör en frustrerad och glad samtidigt under filmern och lämnar en otillfredställd efteråt. Man tror att man skulle kunna få nya intryck om man såg filmen igen. I ett äventyr där hjälten räddar världen på slutet så är det onödigt att se filmen igen, man vet hur den slutar och spänningen finns inte kvar.

Filmer med flera parallella handlingar är ofta mycket mer intressanta. "Om jag vänder mig om" är en sådan film. Jag såg den på tv för ett par år sen och blev helt överlycklig över att en svensk film kan vara så bra. Socialrealism och Relationer är teman som jag gillar, gärna med udda och tragikomiska karaktärer som i sammanhanget ändå känns helt rationella och på något sätt ska man ändå kunna relatera till dem.

Smakprov på karaktärer i filmen:

Paret som försöker mura in sig själva för att slippa världen utanför.
Kvinnan som vägrar lämna huset där hennes föredetta man och hans nya älskarinna befinner sig.
Det välbärgade paret som ger ett perfekt intryck på ytan men under den rasar hela tillvaron.


image534

Den här filmen kan jag faktiskt ärligt säga att det är en av de bästa filmer jag någonsin sett. Skådespelarna är super och handlingen är så intressant att man njuter under hela filmen. Manuset är bra och replikerna känns trovärdiga, det är inte för mycket "prat" som annars är vanligt i relationsbaserade filmer utan ett ansiktsutrryck får ibland säga mer än orden annars skulle ha gjort. Filmen har en tragisk stämning men den blir aldrig helt svart, man skrattar mycket mer än man gråter. Se den!Vardagssoppa

Min middag idag bestod av en supergod vardagssoppa, med ingredienser som man nästan jämt har hemma. Soppor kan lätt blir tråkiga om man bara har buljong och salt som smaktillsättning men denna soppa får lite mer sting av en klick sambal oelek och lite chilisås. Köttfärsen i den gör den lite matigare och trots att jag först var skeptisk mot köttfärs i soppa så fick jag ändra mig totalt när jag smakade. Mamma serverade den här soppan till 20 pers på min systers födelsedag tillsammans med ett helt underbart tomatbröd (tillsätt oregano ist för timjan) . För otroligt lite pengar fick vi otroligt mkt mat (hon hade en enorm gryta så att alla kunde ta hur många portioner de ville) och nöjda och glada gäster. Jag har inga direkta anvisningar om hur mkt man ska krydda, det beror helt på vad man själv tycker är gott!

image532

Bild från Koalas' Kitchen


Det här är ingredienserna:

4 personer

2 Gula lökar
3-4 Vitlöksklyftor
300-400 gr Köttfärs
1 liter Vatten
2 Köttbuljongtärningar
4 Potatisar
4 Morötter
3 msk Chilisås (kan ersättas med tomatpuré)
1 tsk Sambal oelek
2 tsk Paprikakrydda
(Chilikrydda om man vill)
Salt
Peppar


Man bryner först löken bara en aning sedan bryner man köttfärsen med löken. Efter det är det bara att hälla i vatten i den mängd man tycker passar och en buljongtärning eller två. Sedan skivar man alla grönsaker/rotsaker och blandar i dem. Till sist häller man i de kryddor man vill ha. Paprikakryddan är viktig i det här fallet då den ger soppan dess speciella karaktär. Låt sedan soppan koka på medelvärme tills potatisen har mjuknat tillräckligt. (10-15 min) Koka inte för länge bara för då blir den en aning mjölig. Servera gärna med en klick matlagningsyoughurt , lite strössel av persilja och ett gott bröd.

Det är supergott jag lovar!

Fria associationer

image528

Min vän bofink hade ett fotografi av Sally Mann på sin blogg. Den amerikanska fotografen har haft en rad kontroversiella bilder i sina utställningar där hon bland annat har haft med bilder på förmultnade lik och hennes egna barn nakna i det som vissa påstår är närmast barnpornografi. Jag håller inte med dem om det senare men bilderna ger allt annat än ett neutralt intryck. De oskyldiga barnen i all sin oskuldsfullhet fotograferas på ett så skickligt sätt att deras ansiktsuttryck ser helt överjordiska ut. På vissa av bilderna är barnen placerade i sammanhang där deras oskuldsfullt vita kroppar blir en kontrast mot den både bokstavligt och bildligt talat, mörka bakgrunden. Bilderna innehåller mycket symbolik men det är upp till var och en att tolka. Jag tycker om den här bilden som föreställer en av hennes egna döttrar, mest för att den ger ett så obehagligt intryck. Jag kommer att tänka på Hamlets Ofelia som ligger död i vattnet efter att hon galen av sorg har tagit livet av sig.


image531

Jag hittade tillslut bilden som jag kopplade till. Det är ett konstverk som målades 1852 av konstnären John Everett Millais och kallades kort och gott "Ofelia". Flickan har förvandlats till en del av naturen och konstnären låter alla naturens element träda fram så att hennes kropp blir i symbios med omgivningen. Håret och klänningen smälter ihop med vattnets färger. På Sally Manns bild är allt svartvitt och även där är det bara ansiktet som står i kontrast till vattnet. Oskuldstemat har de gemensamt enligt min mening. När jag tänker på Ofeliamålningen så associerar jag vidare till..


image530

...Maria Gripe vars karaktär Lydia Falck af Stenstierna fejkar sitt självmord genom att lägga sig i åns vatten och flyta med strömmen. Någon ser henne flyta där tillsynes livlös och får en syn de aldrig glömmer, hennes röda hår flyter likt en gloria kring hennes huvud och ingenting blir någonsin sig likt på slottet Rosengåva igen. Hon lämnar två olyckliga barn bakom sig, Arild och Rosilda och deras liv kommer för alltid färgas av mammans svek, tror dom iaf.. Jag såg filmatiseringen av en av mina absoluta favoritböcker Agnes Cecilia för ett par veckor sedan och nu bara för ett par dagar sedan läste jag att Maria Gripe har gått bort. Känns så sorgligt. När jag var lite läste jag alla hennes böcker och bland mina absoluta favoriter fanns "Skuggserien". Ett gäng böcker som handlar om några familjers öden vid sekelskiftet. I böckerna finns en touch av mysticism och den gammaldagsa miljön gör det så mycket mer sagolikt.

Nedstörtad ängel

image527

Andas fram mitt ansikte

så skriver den mentalsjuke pojken som har dödat två små flickor.

Pasqual Pinon föddes med två huvuden och det ena tillhör hans älskade hustru Maria. Hon kan ingenting säga men hon sjunger så att bara han hör. När han får känslor för en annan kvinna börjar hon sjunga så ont att det nästan tar bådas liv.

Det här är en del av handlingen i en av de bästa böcker jag någonsin har läst. Boken ger en grotesk skildring av vad hat och kärlek är och vilken fin gräns det finns mellan dem. Blandningen av lyrik och prosa gör att texten aldrig blir ointressant och hela berättelsen blir så mycket vackrare.

Ett viktigt tema i boken är som jag ser det begreppet förlåtelse. Kan man förlåta någon som älskar en annan? Och den kanske största frågan: Kan man förlåta någon som tagit livet av ens barn?

Några andra karaktärer:  En psykiater och hans förra fru som älskar och hatar varandra samtidigt men inte kan hålla sig ifrån varandra och Ruth den gamla damen som bär runt på Brechts huvud i en hattask. Det finns böcker som etsar sig fast och så finns det böcker som man aldrig glömmer. Det här är en sådan. Den är skriven med en sådan fantasi och samtidigt fingertoppskänsla. Så underbart att läsa något som är så skickligt komponerat. Författaren till boken är PO Enquist.

Bara det faktum att huvudkaraktären Pascal Pinon är namnet på en vanskapt man som har levt på riktigt gör boken ännu mer läsvärd. Jag har en förkärlek till författare som väver in lyrik i sina prosatexter men i det här fallet så gör enbart berättelsen den läsvärd.


Kärlek ska man inte försöka förklara, men vad vore vi om vi inte försökte?

2

du
trampar små kattungetramp mot min mage
och jag spinner i långa cirklar

du tvättar mina morrhår med din tunga
blåser bort fräknarna som små sockersmulor
och fångar upp dem igen
släpper dem en och en varsamt  i min navel

du kryper in en bit under skinnet
och somnar mellan skulderbladen
inbakad i sju hudlager
och en slöja av silkeshår


jag har svårt att komma till ro
rädd att ryggraden skaver mot din känsliga nos
men så länge du fortsätter drömma
så fortsätter jag andas
Så här fint kan man göra av papper

image523


image525

image526

Mer finns här.

RSS 2.0