En tanke angående kön

 

Tänk er följande scenario, att allt det här med könsskillnader bara är en enda stor bluff. Sanningen  skulle vara att det finns fysiska könsskillnader men inga psykiska. Föreställ er att genom historien har vissa omständigheter, kanske en så enkel sak som att män föddes starkare än kvinnor, lett till att män under större delen av historien har varit överordnade kvinnor. Tänk om de egenskaper som har tilldelats män och kvinnor bara är mänskliga - Inte könsberoende. Tänk om... 

 

Att män har förnekats vårdnaden av sina barn till förmån för mamman trots att hon inte var ett dugg predsestinerad för att bättre ta hand om dem. Att kvinnor har tvingats vårda och ömma för människor  trots att de inte var mer vårdande än män. Att män har tilldelats alla högre positioner och styrt över världens länder trots att kvinnor har precis samma egenskaper och lämplighet för det. Att män har fått lov att låtsas vara macho trots att vi egentligen har precis samma känslospektrum allihopa. Bara föreställ er att det skulle vara så.

 

Att ni och alla andra människor tillsammans har skapat historiens största skämt.  Men att ingen kommer ihåg varför. Och att ingen minns att det hände.

 

Jag tycker att det är en oerhört skrämmande tanke.


All over again

Också var helgen här igen och jag och älsklingen min pustar ut efter en intensiv vecka med lillasysterbesök. A ville bums ha praktik i Umeå på ett café och vi fick stå till förfogande med boende i den lilla ettan. Men finns det hjärterum så finns det ju som bekant stjärterum. Vi har lekt lite föräldrar under ett par dagars tid men det var ganska roligt också :) A fick följa med till några kända studenthäng såsom Ålidhems ica och vi hade filmkväll med hemmagjord youghurtglass och filmen "Big fish".

Idag åkte hon hem med bussen igen och jag färundrades över hur tyst det blev plötsligt, nästan lite tråkigt tyst. Men klädhögarna saknar jag inte... Idag borde jag egentligen ha börjat plugga på tentan som vi har på onsdag men jag åkte ned på stan istället och kollade in öppnandet av Monkibutiken. Stod utanför dörrarna med en bunch gymnasister och sprang girigt in och roffade åt mig några åtråvärda plagg en sekund efter att dörrarna öppnades. (Eller ok jag kröp under dörren lite)

 Köpte inget i slutändan, vilket kan ha berott på att kön till provrummet var milslång eller att drömskorna gjorde mig 180 cm lång men det blir nog en tur dit igen till veckan. Monki har mycket fint och jag skulle behöva några färgranna toppar till mina nya jeans. Acne hade lagerutförsäljning i Umeå i veckan och jag grävde fram ett par supersnygga jeans (Hex) ur drivorna. 70 procent rabatt, ett väldigt tillräckligt pris för en student. Jobbigt nog upptäckte jag att Whyred har en utförsäljning hör nästa vecka men då tror jag att det blir L som förhoppningsvis blir ett par jeans rikare.

Just nu håller jag som bäst på med att försöka vakna upp ur min paltkoma efter lasagnen jag åt nyss. Det är så fint väder nu så vi ska ut och gå en sväng längs älven.Lillasyster på språng.

Ändernas hangout.
Kvällskyss.

Kvinnor att älska


Jag måste hålla med Clara om att det finns något speciellt med att vara en redig kvinna.  Jag beundrar kvinnor som är tuffa och lite råa till sättet, sådana som väljer själva vilken väg de vill gå och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker. Kvinnor som som biter ihop när det krävs, men som inte skäms för att visa sig mänskliga, tuffa kvinnor som följer sina lustar och ingivelser och går dit näsan pekar.      

I min släkt finns det flera sådana kvinnor:  Min mormorsmor som tog hand om åtta barn med en cigarr i ena mungipan, min farmorsmor som skiljde sig från sin man trots att det var otänkbart, eller min egen mormor som jobbade heltid
och höll huset fläckfritt medan morfar satt och läste tidningen.

Den här sortens kvinnlighet kan jag inte låta bli att beundra:

Kvinnor som inte är rädda för att grimasera och ta i när det behövs
Kvinnor som kan ta en klunk whisky och svälja utan en blinkning
Kvinnor som utan skrupler gräver upp en daggmask och sätter den på kroken
Kvinnor som renoverar sina egna hus och sätter upp sina egna tapeter
Kvinnor som inte skäms för att ha en yngre älskare (eller flera)

Kvinnor med skrovliga arbetarhänder som  skrubbar golv med skavsårsknän
Kvinnor som tycker om att vara ljuvliga ibland i blommig klänning men inte bryr sig om om de har glömt att raka benen
Kvinnor som vågar skämta om det fula och håriga; sånt som hänger eller inte sitter där det ska.
Kvinnor som kan allt om praktiska saker som huskurer, vedhuggning eller vilka svampar som är giftiga
Kvinnor som klär sig efter väder och bekvämlighet utan att förlora sin vackra utstrålning

Kvinnor som inte föraktar andra kvinnor, eller män.


De här kvinnorna är några av de coolaste jag vet:Mia och Clara vågar skämta om kvinnor på ett sätt som man egentligen inte får.Björk kör sitt eget race.Nour pratar fritt om sådant som andra hyssjar kring.Ingela Olsson visar att begåvning är mycket viktigare än skönhet.Laura Linney ger den ordinära kvinnan ett ansikte och visar att mycket kan finnas bakom en intetsägande yta.

BridesheadIkväll äter vi och mår gott. Grekiska biffar med klyftpotatis och tzatziki (Vem kan få nog av tzatziki, någonsin?) och efter en promenad till kära Ålidhems centrum så är jag en godispåse rikare. Ikväll är det jag som väljer film och vi ska titta på kärlek, drama och snygga kläder i Brideshead revisited. I morgon blir det nog en tur på stan och på söndag kväll åker jag hem för ett hemligt uppdrag. Mer om det senare. ;)   

Påsk
Jag har tydligen vart snäll i år eftersom jag fick ett så fint påskägg med mitt favoritgodis av Alice. Det sorgliga var bara att när jag hade lämnat den i skafferiet under natten så var den slut när jag skulle mumsa i mig resten till frukost. Råttorna hade varit framme. Det var härligt med lite påsklov men nu är jag glad över att vara tillbaka i min egen soffa igen i lägenheten. Igår var Alice här och hälsade på och jag gav henne en rundtur på skolan med tillhörande lunch i Lindellhallen, sedan gick vi på stan ett par timmar och köpte likadana ballerinaskor med en liten blomma därfram. Nu fattas det bara ett par skor med klack på så är jag nöjd. Efter en hel vinter i stövlar med klack så känns det nästan obehagligt att vara tillbaka  på markhöjd igen i conversen.Jag skulle vilja ha en Bumling i någon fin färg över köksbordet.Orange kan vara ganska fint mot vitt eller svart.Snyggt med lite grafiskt .


Bilder från Designonline, Sköna hem och Alvhem.Mormors bullar

Nu har vi tackat ja till lägenheten och det känns jätteskönt! Jakten är över och man slipper gå in på bostaden vareviga morgon och anmäla sig på olika objekt. Har varit lite av en stress också att försöka hitta en innan sommaren men nu när det problemet är löst kan man andas ut och njuta av påsklovet som kommer vara ända fram till nästa måndag. Ska jobba två storhelgsdagar men resten blir ledigt och förhoppningsvis finns det tid för några soliga (?) vårpromenader.

Innan jag sticker hem på påsklov så ska jag och mina gruppkompisar jobba lite hos mig i eftermiddag. Hur mycket som blir fika och hur mycket som blir hårt arbete återstår att se. Jag har i alla fall laddat upp med mormors bullar och mina blåbärsgrottor. A:s labrador får förhoppningsvis följa med hit och vara med och trängas i vår lilla etta men finns det hjärterum så...
Såhär ser planlösningen ut om ni undrar. Det är inte så stort men prio nr ett är nog att vi får plats med ett skrivbord/pysselbord, ett datorbord, massor av second hand-fyndade böcker samt ett stort och härligt matbord som plåster på såren för det minimala vi har nu.


Funderar på om det skulle vara snyggt med stolar målade i någon färg?
Bild från Sköna hem


MåndagsmorgonI södra Sverige sitter folk och solar i bikini men här vill vintern inte ge sig. Mina pelargoner ser fortfarande glada och välmående ut men utanför så har det snöat rejält inatt. Det här är inte roligt längre, nu vill jag ha vår!

I helgen har jag hunnit med att träffa mormor, äta tacos i en liten "herrgård" och klappat en väldigt snäll hund. I huset som var ganska stort bodde M och hennes pojkvän tillsammans med deras fina golden retriever-tik. Fönstren var höga, det fanns tusen olika rum i olika storlekar och en  mörk kakelugn som mer liknade ett ånglok som kom rusande mot en. Vardagsrumsbordet hade små tassar i guld och i sovrummet på övervåningen kunde man ligga i sängen och värma fötterna vid en jättestor öppenspis.

 Idag ska jag till skolan en kort sväng och sedan gå på stan en stund och leta efter en present till lillasyster. Sedan så ska vi ta oss en titt till på en väldigt intressant lägenhet som vi har första tjing på. Det är en tvåa byggd 2004 som är otroligt fräsch och väldigt ljus. Känns mycket lovande :) Finns en liten balkong också, något som jag verkligen har önskat mig. Någonstans att vädra sängkläderna och sitta och dricka dagens första kopp te.

RSS 2.0