Mina macarons

Franska macarons såsom de från L'adurée är något som jag har velat smaka, mest för att de ser så fina ut. Tänk att få ha tebjudning med mina Mon Amie-koppar och ett kakfat fullt med macarons i olika färger och smaker. Eftersom att en Parisresa inte är inom räckhåll så bestämde jag mig för att försöka baka dem själv istället trots att jag var rädd för att det skulle vara för avancerat.

 

Jag sökte lite på nätet och fann ett recept som skulle smaka precis som "riktiga" franska macarons och det lät inte alltför svårt att göra, om än lite pillrigt. Till min systers 20-årskalas serverades illgröna och prinsessrosa macarons som blev superfina om jag får säga det själv. De gjorde en väldig succé på kalaset också. Prova själva vetja! Finare kakor finns inte och smaker och färger kan man experimentera med i all oändlighet.

 

 

 

 

Receptet:

4 dl florsocker

125 g skållad och mald sötmandel

1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 st  (Jag tog 4 st)

½ dl strösocker


Karamellfärg efter smak, tänk på att färgen bleknar rätt så mycket i ugnen. Jag använde röd och grön färg.


Eventuell smaksättning. Jag hittade Cedro citron hushållsarom i farmors skafferi. Man kan också använda t.ex. blåbärsextrakt, violextrakt eller vadhelst man känner för att experimentera med. Citrussmaken på mina macarons bröt av fint mot allt socker i marängsmeten.   


Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Skålla mandeln och låt den torka ordentligt innan du mal den. Sikta florsocker och mandelmjöl i en skål. Vispa äggvitan med en elvisp i en annan skål, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Det tar cirka 5 minuter. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda försiktigt med en slickepott eller en gaffel. Om du vill: dela smeten i flera skålar, en för varje färg. Färga sedan med några droppar karamellfärg, blanda försiktigt här också.

 

Spritsa ut marängklickar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper eller teflonpapper. Tänk på att inte sätta dem för nära varandra då de kan rinna ut lite men kakorna växer enbart på höjden i ugnen. Låt kakorna vila ca 20-25 min på plåten för att de inte ska spricka i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen ca 12-15 min, de ska vara mjuka i mitten. Efter halva tiden kan du låta ugnen vara en aning på glänt genom att sätta t.ex. en träslev innanför luckan.  

 

Dra av bakplåtspappret från plåten till diskbänken direkt när kakorna är färdiggräddade och låt dem kallna helt innan du spritsar på fyllningen. Lossa försiktigt kakorna från bakplåtspappret med en tunn stekspade (de fastnar lätt och går sönder annars) och spritsa fyllning på den undre sidan av macaronen och tryck ihop dem två och två.

 

Lägg sedan kakorna i en burk (helst inte flera på varandra) och förvara i kylen. De blir knapriga första dagen och lite segare sedan men är lika goda dagen efter. Kakorna håller sig ett par dagar i kylen med fyllning, utan cirka en vecka. Kakor utan fyllning kan frysas in.  

 

Jag fyllde hälften av mina macarons med smörkräm (man kan smaksätta med t.ex. hallon, viol eller citron) och resten med chokladkräm.

 

Recept härifrån.


Unik

Det är något speciellt med att höra dikter och romaner bli upplästa av författarna själva. Den här blev jag lite förälskad i alldeles nyss. I sommar kommer jag att läsa böcker både i pocketform och som ljudböcker på min walkmanmobil. rekommenderar alla som tycker att det är jobbigt att bara ägna sig åt en bok, att istället gå runt och lyssna med ett par hörlurar i öronen. Förra sensommaren gick jag runt ochj plockade hallon i snårskogen med Lena Endre som läste Virginia Woolfs "Mot fyren" i öronen. Ljuvligt! Ska bege mig till biblioteket snarast och låna hem ett par ljudböcker samt beställa hem en trave med pocket från Bokus.

Här är några som jag funderar på att klicka hem:   
Någon som har något fler tips?

 

RSS 2.0