Fria associationer

image528

Min vän bofink hade ett fotografi av Sally Mann på sin blogg. Den amerikanska fotografen har haft en rad kontroversiella bilder i sina utställningar där hon bland annat har haft med bilder på förmultnade lik och hennes egna barn nakna i det som vissa påstår är närmast barnpornografi. Jag håller inte med dem om det senare men bilderna ger allt annat än ett neutralt intryck. De oskyldiga barnen i all sin oskuldsfullhet fotograferas på ett så skickligt sätt att deras ansiktsuttryck ser helt överjordiska ut. På vissa av bilderna är barnen placerade i sammanhang där deras oskuldsfullt vita kroppar blir en kontrast mot den både bokstavligt och bildligt talat, mörka bakgrunden. Bilderna innehåller mycket symbolik men det är upp till var och en att tolka. Jag tycker om den här bilden som föreställer en av hennes egna döttrar, mest för att den ger ett så obehagligt intryck. Jag kommer att tänka på Hamlets Ofelia som ligger död i vattnet efter att hon galen av sorg har tagit livet av sig.


image531

Jag hittade tillslut bilden som jag kopplade till. Det är ett konstverk som målades 1852 av konstnären John Everett Millais och kallades kort och gott "Ofelia". Flickan har förvandlats till en del av naturen och konstnären låter alla naturens element träda fram så att hennes kropp blir i symbios med omgivningen. Håret och klänningen smälter ihop med vattnets färger. På Sally Manns bild är allt svartvitt och även där är det bara ansiktet som står i kontrast till vattnet. Oskuldstemat har de gemensamt enligt min mening. När jag tänker på Ofeliamålningen så associerar jag vidare till..


image530

...Maria Gripe vars karaktär Lydia Falck af Stenstierna fejkar sitt självmord genom att lägga sig i åns vatten och flyta med strömmen. Någon ser henne flyta där tillsynes livlös och får en syn de aldrig glömmer, hennes röda hår flyter likt en gloria kring hennes huvud och ingenting blir någonsin sig likt på slottet Rosengåva igen. Hon lämnar två olyckliga barn bakom sig, Arild och Rosilda och deras liv kommer för alltid färgas av mammans svek, tror dom iaf.. Jag såg filmatiseringen av en av mina absoluta favoritböcker Agnes Cecilia för ett par veckor sedan och nu bara för ett par dagar sedan läste jag att Maria Gripe har gått bort. Känns så sorgligt. När jag var lite läste jag alla hennes böcker och bland mina absoluta favoriter fanns "Skuggserien". Ett gäng böcker som handlar om några familjers öden vid sekelskiftet. I böckerna finns en touch av mysticism och den gammaldagsa miljön gör det så mycket mer sagolikt.

Kommentarer
Postat av: Linnéa

Maria Gripe är så bra! Jag har verkligen läst Agnes Cecilia hur många gånger som helst.

2008-04-07 @ 19:30:43
URL: http://linneahansson.blogg.se
Postat av: moa

Åh! jag älskar den boken!

2008-04-08 @ 22:23:00
URL: http://rainydaywoman.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0