STHLM Weekend

 Om en timme sätter jag mig på ybussen mot STHLM. Alice kliver på i Övik någon timme senare och sedan blir det tjejsnack och tidningsläsande på bussen innan läggdags. Förhoppningsvis får jag läsa lite i "Gösta Berlings saga" också. Tycker om den boken faktiskt :)

Vi lyckades slutföra första utkastet till sista delen av dokusåpatriologin idag och det känns skönt inför helgen. Jag och L hann med en liten lunchdejt i humhuset med hemlagade (goda) matlådor. När jag kom hem från skolan fanns en delikat middag framdukad på bordet bestående av älsklingens specialpestopasta med kokosmjölk och kikärtor i. Supergott!

Big love har börjat på sin tredje säsong och jag sitter och spenderar tiden med att multitaska lite, dvs surfa och titta samtidigt. Går sådär då jag är lite halvdålig på att göra två saker samtidigt. Annars så sitter jag och funderar på vad jag vill shoppa i Stockholm. Den här helgen ska bli så kul! Jag och min bästa vän ska shoppa våra plånböcker tomma, gå runt tills våra skor blöder av skoskav och äta massa godsaker tills vi dånar. En dekadent helg med andra ord ;)

Några idéer:

 
Snygga chinos från Cheap monday         Levis vintage shorts

Guldfärgad Casioklocka

Tubtrug

Idag var en bra dag. Jag hade sovmorgon till tolv och blev lycklig då Bostadenkillarna kom och rensade avloppet bland annat. Vädigt kvicka var de att komma hit, skickade ju mail till dem igår bara. Innan jag gick till skolan slängde jag ihop en pizzadeg med hälften grahamsmjöl hälften vetemjöl i vilket resulterade i en supergod pizza med väldigt knapriga kanter, som jag och L smakade på ikväll. Nyaste Heroes till det och en liten bit mörk choklad efteråt och kvällen blev  fulländad.

Lillasyster ringde och berättade att hon har blivit framröstad i klassen att få åka på studiebesök till Auschwitz i maj. Jättekul då hon ville så gärna också. Skulle själv gärna ha åkt även om jag var alldeles för feg för sådant på högstadiet. Stockholmsresan närmar sig med stormsteg och jag längtar otroligt mycket efter kvällsmys med god mat och bra film, upptäcktsfärder bland gamla fina sekelskiftesbyggnader och massa springande bland roliga butiker.

Det bidde ingen semla på fettisdagen. Jag blev snål och  vägrade köpa en idag efter att kåren som lovat att bjuda på semlor inte gav ut några alls, helt utan förklaring. Väldigt mystiskt hela grejen. Man ska dock egentligen äta en semla varje tisdag fram till fastan så jag tar nog igen det nästa tisdag.

En sådan här skulle jag vilja införskaffa, eventuellt i Stockholm. På Stockhome finns den i fina färger.



Tubtrug kallas den och kan användas till i princip allting. Den är tillverkad i tåligt gummi och är helt vattentät. Jag tänkte använda min som tvättkorg till att börja med men den är så snygg att den lika gärna skulle funka som handduksförvaring i badrummet eller något liknande. En orange blir det nog om L får bestämma men jag tycker att svart skulle vara riktigt snyggt också. Kostar någonstans kring 100 kr tror jag.


Sunday boring sunday

Jag har aldrig varit ett stort fan av söndagar då jag tycker att det mest känns som en väntan på att arbetsveckan ska börja igen och allt känns ganska dött överlag. Idag är inget undantag. Jag och Gunvald (min systers hund) var ute på promenad i snöyran och jag upptäckte att han är en ganska jobbig hund som älskar att testa gränser. Så fort det kommer en bil så springer han ut som en envis självmordskandidat mot den och kommer det en människa eller hund längs vägen så blir han helt tokig om han inte får gå fram och hälsa. Hans lilla hjärta pickar med en puls på 200 och ögonen ser desperata ut.

Jag försöker tappert att uppfostra honom med hjälp av sådant jag har snappat upp i hundcoachen, men jag är nog inte tillräckligt konsekvent. Så fort han får en ingivelse till att börja springa så tar han den. Rymmer gör han också jämt numera och när man försöker få tag på honom så kryper han under bilen så att det är helt omöjligt att greppa efter honom.

Snart kommer det förhoppningsvis upp lite bilder här. Ska få ta över lillasysters kamera som hon har tröttnat på. Vidare uppdateringar kring det senare...
  

Chic som på 60-talet

Om jag fick välja så skulle jag vilja se ut som en ung Jane Birkin i vår. Jag skulle studera världen underifrån en lite för lång lugg, ha slappa t-shirtar utan bh under och utsvängda byxor med remsandaler till. Chic i ordets rätta bemärkelse. Jag skulle lyssna på det här eller det här och bära en kort trenchcoat med en sliten axelremsväska i skinn mot höften. På kvällen skulle jag byta om till en superkort klänning med långa ärmar och ha tre rader med långa pärlhalsband till lite busrufsigt hår och tjock eyeliner. L skulle gå hand i hand med mig längs gatorna i Paris och vara stilig med sina naturligt rufsiga lockar, en trenchcoat och snygga polisonger. 60-talet var grejor det...







Tatueringar och poesi

De flesta som känner mig vet att jag jag känner  ett starkt motstånd till allt vad tatueringar heter. Det är inte vackert och ganska riskfyllt i den mening att man kanske ångrar sig senare. En tatuering sitter där den sitter och då är det otroligt viktigt att man väljer något som man kan identifiera sig med. Min lillasyster har redan en och vill skaffa fler och min minsta lillasyster tänker skaffa en så fort hon får tillåtelse, jag försöker avråda.
 Fast ändå, kan det ibland, väldigt sällan hända att jag fastnar för en. Här är några poetiska motiv som jag skulle kunna tänka mig att göra om jag någon gång fick den befängda idén att vilja rista in färg under min hud. Skickar iväg en liten utmaning , bofink vilken tatuering skulle du välja?



Maskrosblad som sprids i vinden och en önskan som går i uppfyllelse





Två svalor som vill mötas bildar en fin symmetri




En ensam fågel som sjunger sorgset i ett rönnbärsträd

 flickr.com

Mässingsmycken

Och så blev det fredag igen. Jag och L har varit på skolan och fikat lite med två klasskompisar till honom. Åt årets andra semla och den var god :)  En av tjejerna berättade att hon sålde smycken i en egen webshop. Låter jättekul att vara lite entreprenör tycker jag. Komma på något smart som man kan importera hit från ett annat land och sälja för en liten dyrare penning. Lite extrapengar till studentkassan också. Har funderat mycket på om man skulle börja en kurs i någon skapande aktivitet som man sedan skulle kunna utveckla till något litet företag. Högtflygande drömmar men ändå.. Kanske någon sorts smycken, något hemslöjdigt som man virkat eller gjort i keramik. Jag vet inte men kul skulle det vara, men först måste man ju komma på en smart idé. Något som folk verkligen vill köpa. Vad det är har ju mindre betydelse.

Såhär fina är i alla fall smyckena som Johanna säljer i sin shop:




Nu ska vi köra ett litet Lostmarathon innan vi åker till hem till Örnsköldsvik i eftermiddag med hans pappa. L har volleybollkupp i helgen och jag ska försöka svänga förbi en sväng och titta lite. Förhoppningsvis i nya bilen. Nu har jag börjat räkna ned till Stockholm och kämpar fortfarande med att inte göra av med några pengar. Går dåligt hittills... Fyller år snart också och då blir det förhoppningsvis en liten tur till Ikea. Lägenheten behöver egentligen inga fler möbler men det finns så många snygga. Förvaring gillar jag och det kan man inte få för mycket av. Några exempel:






Och så här vill jag sortera mina böcker:


Skirt och vårigt

Lindex ger genom sin nya underklädeskollektion "In between" ett smakprov på hur underkläderna kommer att se ut i vår. Skirt, genomskinligt och vintageinspirerat i dova pasteller. Äntligen säger jag, kunde inte vara lyckligare. En mjuk och halvt genomskinlig sak fick följa mig hem i eftermiddags, det gick inte att motstå.





Stil

Jag tycker om att titta på streetstylebilder med folk som lyckas klä sig med stil. Trender är kul och kreativitet vad gäller klädsel är ännu bättre men att kunna klä sig med stil är någonting som jag beundrar. Det är superlätt att gå och köpa lacktightsen som Elin Kling tipsar om och sedan ge sig själv epitetet trendig. Men att lyckas kombinera dem med ett secondhandplagg och ett gäng accessoarer på ett snyggt sätt är desto svårare. Därför får jag gärna inspiraion av andra som kan det där med att få till en outfit bättre än jag kan.

Den här tjejen tycker jag klär sig fint som exempel:









Skogsmulle

Minns ni när man var liten och gick på Mulle? Man fick vara i skogen tillsammans med en vuxen som lärde en att kåda gick att använda som tuggummi och att man kunde göra te av granbarr. Med sig hade man en matsäck med mackor och drack varm oboy i kåsa. Hade man tur så kunde man få träffa Mulle himself. Han hade konstigt svintoliknande hår och en massa fräknar. Men det man la märke till mest var den långa svansen därbak. Jag minns fortfarande sången vi fick lära oss av "städtanten". "Man ska aldrig, aldrig, aldrig kasta papper, alltid, alltid, alltid plocka upp". Jag tycker det känns ganska fint att vi fick lära oss uppskatta och vårda skogen.

I min klass finns en tjej med en ganska egen stil- Skogsmullestilen skulle jag vilja kalla den. Hon verkar gå efter epitetet bekvämt och varmt snarare än snyggt. På sig har hon ofta lite för stora och tjocka, härliga tröjor i mossgrönt och riktigt klumpiga men säkert otroligt varma vinterkängor. Det ser otroligt mysigt och genuint ut, fast med någon sorts finess. Jag blir lite sugen på att packa en kånkenryggsäck med kåsa i och dra ut i skogen och leta efter djurspår som man fick göra på scouterna. Det kanske blir ett uppsving för skogen igen så småningom och jag får packa en väska med prickigkorvmackor och skicka iväg mina barn på Mulle. Den tanken tycker jag om :)

Jag kanske har blivit lite Umefierad. Alla går runt med skaljackor och rosor på kinderna och det känns ganska gemytligt på något sätt. Ikväll har jag tagit det lugnt och lyssnat på lite bra musik samt smakat på L:s mumsiga fullkornsbröd. Kort sagt en soft kväll :)


God morgon

Veckan har börjat igen och vi håller fortfarande på med grupparbetet. Första utkastet av avsnitt fem på vår dokusåpa är klart, och vi ska ge varandra lite konstruktiv kritik idag.  Igår hann jag med en runda på stan och ett par reajeans införskaffades. Acne L.U.V Poem med snygg 70-talsbootcut, den modell jag visade förut. Borde spara pengar till Sthlm, samvetet gnager lite men en 70% konkursrea kommer troligen inte igen på länge.
Hann också med att baka mina muslibars men blev lite besviken då de inte höll ihop så bra. Ska pröva igen sedan och ha lite choklad i smeten också, som i Leilas recept. Blir förhoppningsvis lite fastare i konsistensen då. Får fortsätta experimentera lite.

Såhär fina blev Leilas i alla fall:




Alla hjärtans

Den här dagen började med en ganska kort sovmorgon och en lite längre frukost på sängen. Vaknade i ett iskallt rum av att L var borta och somnade om igen. Blev väckt med en varm puss på kinden och en massa gott att äta.  Blev sedan en tur med nya bilen (den är riktigt snygg) och god hemmagjord hjortronparfait hos mormor. Därefter lite melodifestivalen (mycket sämre startfält den här gången) och nu en lugn stund i min egen säng. Jag och min katt Skriki framför Revolutionary road. En skön avslutning på en fin dag. :)

Liten färgglad vårinjektion:



En fin och puffig kjol som går nedanför knäna som på 50-talet, en sjal i solgult, och en somrig klänning tillsammans med en klassisk RL-blazer. Såhär skulle jag vilja gå omkring nu :)


A young couple living in a Connecticut suburb during the mid-1950s struggle to come to terms with their personal problems while trying to raise their two children.

Passion, ångest, gräl och förortstristess. Kan tyckas som ett bra sätt att förstöra alla hjärtans dag på, men jag ger den en chans iaf.

TGIT?

Sitter och slöar lite innan vi ska ta tag i tvätten. Torsdag blir ofta veckans tvättdag och så även denna vecka. Funderar lite på att köpa hem lite mörk choklad och göra egna muslibars på GI-vis. Känns roligt att få stoppa i sig nåt på skolan när eftermiddagen känns lång som inte är alltför onyttigt. Först tänkte jag på att att med lite aprikoser i en påse men det kändes väldigt trist. Muslibars kan nog bli riktigt bra. Energi i koncentrerad form och något sött till eftermiddagskaffet. Sådana här skulle också vara kul att pröva att baka men de ser troligen godare ut än vad de smakar:


Bild från Bakerella

I morgon är det helg igen och vi tänkte spendera fredagkvällen på relaxen. Känns väldigt skönt och mysigt när det är så kallt ute. Men arbetsveckan är inte slut riktigt än så nu ska jag iväg en sväng till gymmet på IKSU.
Förresten, bilen är kirrad nu, får se den i morgon. Spännande :)

Vårlängtan

Just nu sitter jag och dricker lite kaffe och smaskar lite på en blåbärsgrotta. Är något less på kylan som råder ute nu och på att gå runt i min tjockaste vinterjacka dag ut och dag in. Tänk om man fick ta på sig något lite tunnare och stoppa ned fötterna i sina Converse igen? Det finns några specifika saker jag dagdrömmer om att få promenera omkring i denna vår. Dessa är just nu följande:


Ett par bruna Ray ban Wayfarers, vill så gärna ha...

En fin trenchcoat med klassiska brunspräckliga knappar på.

Ett par höga bootcut jeans, för att de ser coolt slappa ut samtidigt som de är mkt mer smickrande än stuprör.

Arla morgonstund

Var så trött igår att jag somnade halv tio, så det fick bli en tidig morgon idag istället. Så skönt att hinna göra gröt, fixa en termos te och läsa DN utan att stressa. Lyssnar lite på Freddie Wadlings "Alla har glömt" från melodifestivalen. Väldigt fint tycker jag det var. Den och otippade Caroline af Ugglas var bäst. Förvånad över att hon tog sig så långt ändå med tanke på att hon är så udda i sammanhanget.

Annars läser jag på "Insidan" i Dn att Allt fler söker hjälp mot ensamhet. Det mesta med psykologvibbar intresserar mig av naturliga skäl men det jag tänkte på angående den här artikeln är att detta verkligen känns som andra sidan myntet av ett individualistiskt samhälle. Man ska tänka på sig själv i första hand, förverkliga sig själv, ta för sig, armbåga sig fram. Allt handlar om att man själv som individ inte ska må dåligt, man kan bara hjälpa sig själv. Någonstans där har vi glömt bort hur beroende man är av andra människor och att vi faktiskt är en del av ett större sammanhang. En familj, ett kompisgäng, ett samhälle, en klass o.s.v.

Vi har pratat mkt under grupppsykologimomentet om att om en individ i en grupp mår dåligt så beror detta inte på den enskilda individens egenskaper (enbart) utan på relationen mellan gruppmedlemmarna. Låter lite flummigt men som ett exempel: finns det ett problembarn i en klass eller i en familj så är det inte det barnet självt som är problemet utan klimatet i hela gruppen. att barnet tillåter gruppen att behandla det så och vad gruppen ger barnet för utrymme. En individ ger uttryck för ett klimat som finns i en hel grupp.

Om man tänker vidare i ett större samhälleligt perspektiv så kanske det inte går att bli självständig utan att ha andra människor att luta sig mot ibland eller att hitta sig själv utan att tillhöra någon sorts grupp. Alla förväntas bli så individuella, med förlust av den gemenskap som man kan känna med andra männikskor.

Skulle den här ensamheten vara lika utbredd i samhället om vi inte hela tiden fick så dubbla budskap? För att känna gemenskap måste man först satsa på sig själv. Ingen vågar ha nära relationer, för de gynnar kanske inte en själv lika mycket som att ha ett stort ytligt kontaktnät, och man vågar inte bilda familj, för då tappar man sin frihet.

Om man vågade bredda sitt perpektiv utanför sig själv så kanske...

Anledningen till att du mår som du gör är inte för att det är något fel på dig eller för att du får skylla dig själv som inte tar för dig. Det är alla andras ansvar att du mår som du gör och ditt att de mår som de gör. Om alla bara ansträngde sig för att få fler och djupare relationer till andra människor så skulle ingen behöva vara ensam. Det låter kanske löjligt självklart men så tänker jag.

Kakbak

Idag hade jag seminarium alldeles för tidigt på morgonen. Jag sov dåligt i går natt då jag hela tiden vaknade och tänkte som i ett olycksbådande mantra: nu är det inte länge kvar tills jag ska kliva upp, nu är det inte länge... Dröjde en evighet tills klockan blev fem. Morgonens seminarium blev givande först mot slutet då läraren tillslut lyckades övertyga oss om att detta inte var en vanlig opponering där stavfel skulle kommenteras utan vi skulle tillsammans diskutera gruppsykologiska begrepp tills vi förstod dem.

For en runda på stan och blev väldigt stolt över mig själv när jag lyckades ta mig hem med bara en liter mjölk och en påse apelsiner (som L ska få i morgon). Det finns tillfällen då man blir ledsen över att inte hitta något men just nu känns det som att jag skulle kunna bränna 10 000 på en halvtimme. Måste klara att hålla i börsen tilld en 27:e...

Väl hemma blev det en supergod middag till mig själv i form av tomat och morotsoppa med lite chili i och fullkornsbaguette med soltorkade tomater och oliver i. Svarta oliver är en av de saker som jag nyss har upptäckt är så sjukt gott. En sån där grej som sätter piff på maträtter.

Någonstans där efter blev jag lite för ambitiös och bestämde mig för att baka två sorters kakor (bara för att få ha framme i fina glasburkar och på mitt nya fina kakfat). Detta ledde till att jag fick ett dussin kolasnittar som blev någorlunda lyckade men smakade mest sirap och blåbärsgrottor som flöt ut på plåten och blev blåbärspannkaka istället.

Inom psykologin pratar man om Joharis fönster. I det här fallet är det min egen syn på mig själv som inte stämmer med verkligheten, dvs. med det alla andra kan se. I detta fall innebär det att jag inte alls är någon kakbakerska.  Jag gillar ju inte ens småkakor särskilt mkt (kladdkaka däremot) ändå föreställer jag mig själv stå med ett rutigt förkläde och baka perfekta små rosa cupcakes.

Nä, den här dagen får sammanfattas i den goda tomatsoppan istället. I morgon blir det soppa och baguettedopp i lunchlådan och den här gången blev den riktigt god, trots att jag inte hade ett snyggt förkläde och att tomatfläckarna prydde halva diskbänken. Kan räkna med att göra lunchkompisarna avundsjuka i morgon. Lätt värt lite söl!


Nej nu...

ska jag ta mig i kragen en gång för alla. Ska sluta ge mig själv ursäkter, jag SKA börja blogga igen. Det är ju faktiskt kul när man kommer igång. Om inte annat så måste jag ju hålla mina kompisars blogglust vid liv.

Den här veckan har varit ganska dryg då vi har haft grupparbete hela dagarna utan en enda sovmorgon, jag som inte fick någon förra helgen då jag jobbade. Försökte skrapa ihop lite pengar för att kunna åka till Sthlm med Alice sista helgen i februari. Längtar dit något otroligt plötsligt. Butikerna fullkomligt svämmar över av nya kläder trots att det är länge kvar tills man kommer kunna använda söta kjolar och linnen. Idag lyckades jag dock förhandla till mig en liten sovmorgon. Min grupp är inte nådig vad gäller ambitionsnivån- alla givna timmar måste utnyttjas men när vi blev klara med seminarieuppgiften igår så fanns inte så många bra ursäkter för att INTE ha sovmorgon, kvar. L åkte till Övik igår för att spela volleyboll och jag ägnade gårdagskvällen åt lite tvättande och ett pilatespass. Dom har börjat med bollar och stretchband nu, ganska kul faktiskt, kanske kan börja gå dit med mer jämna mellan rum nu.
   Just nu slaskar jag i mig en stor gröttallrik med massa nyttigheter i-blir lite som en stor varm klump i magen. L har lärt mig att äta stora portioner, osäker på om det är bra eller ej men som student måste man äta upp sig så fort man får chansen, så man slipper köpa alla de där onödiga akutchokladkakorna när suget sätter in på eftermiddagen. Nu när vi har grupparbete är dekadensen hög på det planet och jag har otroligt nog börjat tycka att kaffe är GOTT. Hett kaffe med en liten skvätt mjölk och en mörk chokladbit- helst med apelsinsmak. Delicious! Härligt härligt, men farligt farligt för min magkatarr.

I eftermiddag ska jag hem till Övik och träffa Gunvald och familjen. Förhoppningsvis rullar det hem en ny bil på gårdsplanen på Lördag, mer om det senare. /Sanna


RSS 2.0